S odborníkem jsme si nejprve vyprávěli o historii hnětýnek. V našem kraji slavíme Havelské posvícení a k němu se váže tradice pečení a zdobení hnětýnek. Děvčata dávala chlapcům sladké a vyparáděné hnětynky, plné cukru, másla a vajec o posvícení v hospodě za to, že s nimi hoši celý rok tancovali. Hnětýnky jsou tradičním pečivem, které se peče nejen na Prachaticku, ale i Klatovsku a Sušicku. Podle kraje se buď vykrajují vykrajovátky a nebo je to kynuté těsto, které se vlévá do formiček tzv. báboviček a poté se zdobí všelijakými přísadami. My si ale s dětmi vyrobíme trvanlivější hnětýnky ze slaného těsta. Nejprve jsme si „zadělali“ slané těsto, které se vytvoří z hladké mouky,soli a vody. Musí se pořádně propracovat, aby se s ním dobře pracovalo. Poté jsme si vyváleli plát asi 8mm silný a pomocí vykrajovátek vykrajovali tvary hnětýnek – velké kytičky.